Surgery

שיני בינה

שיני בינה, הידועות גם בשם טוחנות שלישיות, הן קבוצת השיניים האחרונות בחלל הפה ויכולות להופיע בלסת העליונה או בלסת התחתונה. האוכלוסייה נחלקת לאנשים עם שיני בינה שבקעו בצורה ומנח תקין, כאלו עם שיני בינה כלואות ומעט אנשים ללא שיני בינה כלל וכלל. חלק האוכלוסייה בעל שיני בינה כלואות, במלואן או חלקית, מגיע בישראל לפי הערכות לכ- 50%. 

כך, שאם אתם קוראים את זה עכשיו, קרוב לוודאי שיש או היו לכם שיני בינה בחלל הפה, ואתם לא מבינים איך זה קורה שיש אנשים ללא שיני בינה?? אם כך, התשובה לזה טמונה באבולוציה שלנו בני האדם. האדם הקדמון היה צד את המזון שלו ולאחר מכן לועס את הטרף. כמו כן, היה קוטף ולועס צמחיה סיבית שגדלה פרא. בהתאם לזאת, הלסתות של האדם הקדמון היו גדולות, עם ניבים מחודדים וטוחנת שלישית, הרי היא שן הבינה. ממצאים ארכיאולוגיים הראו שהשיניים בחלל פיו של האדם הקדמון היו מאוד שחוקות, מה שמעיד על שימוש רב במשטח הלעיסי וטחינה של המזון. עם מרוץ השנים, אנו בני האדם עברנו לצרוך מזון מתועש שלא מצריך לעיסה רבה ובהתאם לכך חל שינוי גם במבנה הלסתות והמשנן- הניבים נעשו מעוגלים ועדינים יותר, הלסתות קטנו וכתוצאה מכך פעמים רבות אין מקום לשן הבינה לבקוע ולכן היא כלואה חלקית או בשלמותה בלסתות. האנשים מביננו שמפותחים מאוד אבולוציונית הם חסרי שיני בינה בגלל האדפטציה האבולוציונית שבני האדם עוברים שמשפיעה על מבנה הלסתות והמשנן.

לא, במידה ושיני הבינה בקעו במנח תקין והמטופל/ת מצליחים לנקות את השן ניתן בהחלט להותיר את שיני הבינה בחלל הפה. נצטרך לשקול עקירת שיני בינה במס' מצבים: כאשר שן הבינה כלואה בצורה כזאת שמאפשרת מעבר חיידקים מהרוק אל אזור בשן ואין לנו יכולת ניקוי בשל מנח שן בעייתי. מצב נוסף הוא כאשר ישנן דלקות חוזרות וכאבים ממקור שיני הבינה. כמו כן, כאשר מתפתחות פתולוגיות בסמוך או סביב שיני הבינה, לדוג' ציסטות סביב שיני הבינה שמובילות לספיגת עצם הלסת, כאשר מתפתח נגע עששתי, הידוע כ"חור" בשן הסמוכה לשן הבינה או בשן הבינה עצמה, כאשר ישנה דלקת חניכיים סביב שיני הבינה או דחיסת מזון באזור. סיבה נוספת לעקירות שיני בינה יכולות להיות טיפול אורתודונטי בו מתוכננת תזוזת שיניים ויש צורך בעקירה על מנת לרווח מקום בקשת השיניים. כירורג פה ולסת מנוסה יודע לבדוק את המטופל קלינית בצורה מיטבית ולהעריך האם יש צורך בעקירה או שניתן להימנע.
טרם עקירת שיני הבינה, הרופא המטפל מבצע בדיקה קלינית ובוחן את הצילומים הרנטגניים של המטופל. לצורך עקירת שיני בינה יש צורך בצילום פנורמי. בהתאם להחלטת כירורג פה ולסת, יוחלט האם יש צורך נוסף בביצוע CT דנטלי שנותן דיוק ופרטים רבים יותר אודות שיני הבינה, המנח שלהן בלסתות והקרבה שלהם למבנים אנטומיים חשובים בלסתות. לאחר הסבר, הבנת ההליך ע"י המטופל והסכמתו, מבוצעת עקירת שיני הבינה. הליך עקירת שן בינה, בדגש אם היא כלואה, הוא כירורגי ברוב המקרים. תחת הרדמה מקומית, מתוכנן "מתלה", בו החניכיים מופשלות, נחשפת העצם סביב שן הבינה, במקרים רבים מוסרת עצם, השן נחלקת למס' חלקים והחלקים מוצאים בזה אחר זה, לאחר מכן מבוצעת שטיפה של החלל, חבישה עם חומר עוצר דימום במידת הצורך ותפירה של החניכיים. כל רופא שיניים בישראל רשאי לעקור שיני בינה אך רבים מהמטופלים וגם מרופאי השיניים מפנים את העקירות הללו לכירורג פה ולסת. זאת הודות למקצועיות, לניסיון וליכולת להתמודד עם שיני בינה כלואות ועם שלל הפתולוגיות שסביבן והסיכונים הטמונים בעקירות הללו בצורה מיטבית לאור ניסיון קליני וידע רב בנושא שנרכש במהלך 5 שנות ההתמחות בכירורגיית פה, פנים ולסתות.
בהחלט כן. במידה ויש קושי להתמודד עם הליך העקירה בשל חרדה דנטלית או בשל מורכבות העקירות או בשל הרקע הסיסטמי של המטופלים, משמע מחלות הרקע מהן הם סובלים- ניתן לבצע את העקירה הכירורגית תחת הרדמה כללית או סדציה או טשטוש קל מבוסס תרופות. במידה ונחליט על ביצוע הרדמה כללית או טשטוש, הפעולה תבוצע תחת השגחת רופא מרדים ובאותה הפעולה נעקור את כל שיני הבינה שיש בחלל הפה וניתן לשלב טיפולים דנטליים נוספים במידת הצורך, לדוגמה התקנת שתלים דנטליים או טיפולי שיניים אחרים כל עוד המטופל/ת מורדמים. במידה ונבצע את עקירת שיני הבינה בהרדמה מקומית, נחלק את העקירות בד"כ ל-2 מפגשים בשל אופן ההרדמה המקומית בשיני בינה תחתונות ועל מנת להקל על ההחלמה מניתוח זה שהיא קלה יותר כאשר מדובר בצד אחד מאשר דו צדדית.
לא. כפי שציינתי, לרוב התהליך נעשה תחת הרדמה מקומית והמטופל מרגיש דקירה קלה של ההרדמה המקומית ולאחריו אזור הפעולה נרדם והמטופל/ת לא צפויים להרגיש כאב. תתכן תחושה של מעט לחץ, נסבלת לגמרי, כאשר השן זזה וזה דווקא סימן טוב שהעקירה מתקדמת והשן מחולצת מהעצם. אציין גם שמס' מטופלים שהגיעו אלי לעקירת שן בינה טענו בפני שהייתה להם בעבר בעיה עם ההרדמה בלסת התחתונה, ושלא הצליחו להרדים אותם. סיבה זו לרוב נעוצה באנטומיה שונה של עצבים בחלל פיהם, המטופלים הללו זקוקים לשיטת הרדמה שונה שלרוב לכירורג פה ולסת מנוסה יש והוא מצליח להרדים ולבצע את העקירה ללא כאב. חשוב לציין שיש מקרים שבהם השן מאוד מזוהמת, סביבת הזיהום היא לרוב חומצית ולכן חומר ההרדמה המוזרק משפיע פחות, גם על כך ניתן להתגבר ברוב המקרים ע"י הזרקה במיקום מרוחק יותר שמרדים את מרחוק את העצב שקרוב לשן בינה. ישנם מקרים שבהם גם אגיד למטופל/ת שיש לקחת טיפול אנטיביוטי לפני העקירה על מנת להוריד את סף הדלקת ולאפשר עקירה נינוחה יותר ללא כאב.
הסיבוכים כמו בכל פעולה כירורגית הם זיהום, דימום או שטף דם. בנוסף- שיני הבינה התחתונות מצויות בסמוך ל-2 עצבים- IAN- INFERIOR ALVEOLAR NERVE- שנותן תחושה לאזור שפה תחתונה, סנטר ולחי באותו צד של שן הבינה ו- LINGUAL NERVE שנותן תחושה ל-2/3 קדמיים של הלשון באותו הצד, והם עלולים להיפגע במהלך הפעולה. שיני הבינה העליונות מצויות בסמוך ל-2 חללים- סינוס מקסילרי וחלל פטריגומקסילרי שאליהם יכולה להגיע שן הבינה שלא בכוונה ויהיה צורך לחלץ אותן משם. כירורג פה ולסת מנוסה יודע להעריך נכון את הסיכונים ולצאת מסיבוכים במידה ויש כאלו. לדוגמה- במקרה בו בסיטי דנטלי נראה מגע הדוק בין שורשי שיני הבינה התחתונות לבין עצב ה- IAN , ייתכן ואמליץ לא לבצע עקירה של כל שן הבינה אלא "קורנקטומיה". "קורנקטומיה" היא למעשה פעולה כירורגית בה מבוצע חיתוך והוצאת הכותרת של שן הבינה כאשר חלקי השורשים שקרובים לעצב נותרים בלסת על מנת למנוע פגיעה עצבית. מעל השורשים ברוב המקרים תיבנה עצם ורקמת חניכיים והמטופל יגיע למעקב לפי ייעוץ כירורג פה ולסת מטפל. במיעוט המחקרים- השורשים שנותרו בעצם הלסת יכולים לנדוד אל הרכס ואז נשלים את העקירה שלהם בשלב מאוחר יותר בצורה בטוחה, לאחר התרחקותם מהעצב.

הליך ההחלמה לאחר עקירת שן בינה כירורגית נמשך 3-7 ימים וצפוי לכלול נפיחות ואי נוחות קלה, נטילת משכך כאבים וטיפול אנטיביוטי לפי מרשם מקלים על ההחלמה. 
למרות הסיכונים המפורטים, אציין שעקירת שיני בינה היא לרוב הליך בטוח ויעיל עם אחוז סיבוכים נמוך בידיים מיומנות. הפרוצדורה, כאשר נעשית ע"י כירורג פה ולסת, מתבצעת בזמן יחסית קצר והיא מאוד יעילה על מנת להקל כאבים, לסלק פתולוגיות ולאפשר מקום לסידור יתר השיניים בקשת. 
ד"ר חמצני הינה כירורגית פה, פנים ולסתות, בעלת ניסיון קליני עשיר מאוד וידע רב בכל הקשור לעקירות שיני בינה ויעידו על כך המטופלים הרבים שעברו עקירות תחת ידיה.  לקביעת תור לייעוץ >