שתלים דנטליים

Implant

במסגרת עבודתי במרפאת שיניים פרטית, נכנס אלי מטופל חביב, בשנות ה-60 לחייו ואמר לי שהוא מעוניין "להוציא את כל השיניים ולעשות את כל הפה שתלים". שאלתי אותו למה הוא אומר את זה? הוא ענה לי שהוא סובל מכאבי שיניים, וכל פעם יש בעיה עם שן אחרת ונמאס לו והוא רוצה שתלים, וככה לא יהיו לו יותר כאבים. בריאות חלל הפה והשיניים שלנו הכרחית לביצוע פעולות חיים מאוד חשובות- לעיסה, דיבור, חיוך, הנאה ממזונות ומראה פנים אסתטי. בנוסף, משנן בריא ויפה מעלה את הביטחון העצמי שלנו ומשפיע מאוד על איך הסביבה בוחנת אותנו. מחקרים רבים מראים שיש קשר ישיר בין מראה ובריאות הפה והשיניים לבין הרושם הראשוני, בחירת בן הזוג, הקבלה למקומות עבודה ועוד. 

ככירורגית פה, פנים ולסתות אני דוגלת בניסיון לשמר את השיניים הטבעיות שלנו עד כמה שניתן כי אני מאמינה שכל תחליף לשיניים שלנו הוא עדיין תחליף, והוא פחות טוב מהמקור. וזה גם מה שאמרתי למטופל, נשמר את השיניים הטובות כי שן מתפקדת בחלל הפה היא נכס חשוב, ויש לשמר אותה, ניתן וצריך לטפל במוקדי כאב וזיהום בחלל הפה אך לא כל מוקד זיהום מצריך עקירה. עם זאת, יש מקרים בהם יש חוסר בשיניים או שיש צורך לעקור שיניים ממגוון סיבות, לדוגמה- עששת ("חור") נרחבת, מחלת חניכיים שהובילה לספיגת עצם וניידות שיניים, שבר או סדק בשן, זיהום בשן, תהליך פתולוגי שהשן מעורבת בו, כדוגמת ציסטה, שן כלואה שפוגעת בשיניים סמוכות, ספיגת שורש ועוד שלל גורמים.

כשאני בוחנת מצב של מטופל, אני חושבת לראשונה על השיקום, ה"שיניים" שהוא יקבל בסוף התהליך. יש מס' אפשרויות העומדות בפני המטופלים:

  • שיקום נשלף – לדוגמה "פליפר" או תותבת נשלפת, כלומר תחליף לשן או מספר שיניים העשוי בד"כ מאקריל והוא לא קבוע בחלל הפה, אלא מונח ונשלף מחלל הפה לאחר הארוחות ובשעות הלילה. יתרונותיו הן המחיר הזול, חיסכון בפרוצדורה כירורגית, לרוב דורש מעט שלבי הכנה מעבדתיים ומהיר לביצוע. שיקומים אלו, אגב, מהווים אפשרות מצוינת ל"שיקום מיידי" הנמסר למטופל מיד לאחר עקירות או ניתוח מורכב והן שיקום זמני, עד לקבלת השיקום הקבוע. חסרונות השיקום הנשלף הם הצורך בשליפה מס' פעמים ביום ובשעות הלילה, פצעי לחץ על גבי החניכיים והרקמה הרכה, ספיגת עצם כתוצאה מהלחץ שהתותבת מפעילה על הרכסים לאורך הזמן ועמידות נמוכה לכוחות לעיסה בהשוואה לשיקום קבוע.
  • שיקום קבוע שאינו נשלף ולו מס' אפשרויות:
    • "גשר" שבו השן החסרה מושלמת על ידי "פונטיק" והגשר נתמך בד"כ על ידי שיניים מ-2 צידי השן החסרה. השיניים הסמוכות, שנקראות "מאחזות" עוברות "הכנה" ומוסר מהם חומר שן ועליהן מולבש ה"גשר" שמהווה את התחליף לכותרת השן החסרה. זו אופציה מקובלת שמבוצעת במקרים רבים עדיין בימינו והיא טומנת בחובה יתרונות וחסרונות. היתרונות הן הימנעות מפרוצדורה כירורגית, שיקום חזק ועמיד בכוחות לעיסה בהשוואה לתותבת, יעיל במצבים של חוסר מקום מספק לביצוע שתל. החיסרון העיקרי הוא הצורך בהסרת חומר שן מהשיניים הסמוכות ה"מאחזות" לגשר, שבמקרים רבים הן שיניים בריאות לחלוטין שהיינו משאירים שלמות אם לא היה צורך בגשר המתוכנן. לעיתים, בשל צורך בהסרת חומר שן רב ועל מנת למנוע סיבוכים עתידיים- נעדיף מראש לבצע טיפול שורש ולאחר מכן את הגשר ואז שן בריאה לחלוטין עוברת טיפולים והכנות שהיינו יכולים למנוע אם לא היינו מבצעים את הגשר. חסרון נוסף משמעותי הוא יכולת הניקיון והתחזוקה שהיא פחותה יותר, מתחת ל"פונטיק" שמחליף שן חסרה פעמים רבות ניתקל בדחיסת שאריות מזון.
    • "תותבת קבועה"- שיקום עשוי אקריל שמחובר לרוב לשתלים באתר תוכלו למצוא כתבה נפרדת ומפורטת לגבי תותבות ותותבות על גבי שתלים.
    • אפשרות נוספת לשיקום קבוע היא ביצוע "גשר מרילנד" ודומיו שהם לרוב מודבקים ישירות לשיניים הסמוכות או שמבוצעות בשיניים הסמוכות "הכנה" מינימלית על מנת לספק אחיזה לשיקום הזה. מדובר בשיקום עם יכולת נמוכה לעמידה בלחצים ועומסים והוא מתאים בעיקר לאזור קדמי. לעיתים משתמשים ב"גשר מרילנד" כשיקום זמני ארוך טווח, לדוג' במקרה של ילד שאנחנו מעוניינים לשמר אצלו מקום לשתל עתידי.
    • האפשרות הנפוצה ביותר בימינו להחלפת שן חסרה על ידי שיקום קבוע, היא שיקום קבוע נתמך שתל או שתלים. שתל הוא למעשה בורג שמוחדר לעצם הלסת העליונה או התחתונה ומהווה תחליף לשורש השן החסרה. לאחר תהליך ריפוי והחלמה, מחובר אל השתל "מבנה" ומעליו מותאם "כתר" שמהווה תחליף ל"כותרת" השן החסרה.
אז אחרי שהבנו שיש חשיבות גדולה לסוג השיקום, נפרט על השתל הדנטלי הוא הבסיס, היתד ל"בניין" שמעליו תיבנה השן. השתלים הדנטליים מגיעים אלינו מתחום אחר ברפואה, תחום האורתופדיה שם הוצגו לראשונה שתלי מתכת במימדים גדולים ולשתלים הדנטליים גרסה מוקטנת המותאמת למימדי חלל הפה. השתל הדנטלי עשוי סגסוגת, משמע תרכובת מתכות, כאשר מתכת מסוג טיטניום נמצאת בה באחוז הגבוה ביותר. הטיטניום היא מתכת "ביוקומפטבילית", הכוונה שגוף האדם יודע להגיב אליה בצורה ביולוגית תקינה ולא באינטראקציה מזיקה. לאחר החדרת השתל, השתל עובר הליך "אוסאואינטגרציה" בעצמות הלסתות, בתהליך זה מתרחשת ספיגה ובניה של עצם סביב השתל עד למצב סופי בו השתל מחובר, מאוחה לעצם שסביבו. תהליך זה לוקח בד"כ 3-4 חודשים בלסת התחתונה ו- 4-9 חודשים בלסת העליונה.
ראשית יש לבחור את הרופא המבצע, בישראל לפי החוק נכון לשנת 2023 כל רופא שיניים יכול להתקין שתל דנטלי. עם זאת, לכירורג פה ולסת יש את הניסיון, המיומנות והידע למקם את השתל בצורה מיטבית כך שיתאים לשיקום ולהתמודד עם סיבוכים במידה ויצוצו. במסגרת התמחות בכירורגיית פה, פנים ולסתות ישנה דרישה לביצוע שתלים רבים ומורכבים המשלבים בין היתר טיפול בחולים סיסטמיים מורכבים, טיפול במצבים של ספיגת עצם משמעותית, לסתות אטרופיות ובהתקנת שתלים משולבת עם פעולות כירורגיות נוספות כדוגמת השתלות עצם, הרמת רצפה אף והרמות סינוס. לאחר שבחרתם את הרופא שלכם חשוב לברר על המיקום בו יבוצע ההליך. וודאו שמדובר במרפאה מוכרת וידועה שמעסיקה רופאים מקצועיים עם הקפדה על ניקיון וסדר. חשוב שהצוות יהיה נעים, מקצועי ומסביר פנים ויהיה לכם נעים להיכנס למרפאה ולשהות בה. שימו לב שבחרתם לבצע את השתל לאחר שהבנתם את הסיכונים והסכמתם לכך ושניתנו לכם אפשרויות טיפול נוספות. כמו כן, חשוב שתהיה האפשרות לבצע את הטיפול בהרדמה מקומית וגם להשתמש באמצעים נוספים להפחתת הסטרס מההליך, לדוג'- מתן תרופות מרגיעות, סדציה או הרדמה כללית בליווי רופא מרדים. לציין שסדציה והרדמה כללית מבוצעת במס' מצומצם של מרפאות פרטיות מאושרות. עם זאת, יש מס' בתי חולים פרטיים שבהם ניתן לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית, הכוללים כמובן התקנת שתלים ואנו עובדים איתם בצורה הדוקה, אנו מבצעים את הטיפול הכירורגי בהרדמה כללית במסגרת בית חולים זה והמטופל חוזר למעקב וביקורת במרפאתנו. עוד חשוב להקפיד ולשאול, מהו סוג השתל? מהי העלות?
ישנם סוגים רבים של שתלים דנטליים מחברות שונות ובעיצובים שונים. היום טיפול התקנת שתלים דנטליים הוא נפוץ מאוד ולכם מחירם ירד והם נגישים כלכלית למרבית האוכלוסייה. ישנם שתלי פרמיום שעלותם לרופא יקרה יותר ולכן היא מגולמת למטופל וישנם שתלים פשוטים יותר בעלות נמוכה יותר. חשוב להתייעץ עם כירורג פה ולסת המבצע ולשאול אילו שתלים הוא מציע במקרה שלך ומדוע? האם יש חלופה נוספת? לרוב יהיו לפחות 2 סוגי וחברות שתלים בארסנל של מרפאת שיניים שעוסקת בהתקנת שתלים דנטליים. נושא חשוב נוסף הוא השיקום על גבי השתל, מי מבצע את השיקום? האם יהיה קבוע או נשלף? ולוודא שזה אכן תואם את הצפיות שלכם. כמובן שיש לברר את עלות ההליך הכירורגי והשיקומי שלאחריו ולבצע השוואה. חשוב לזכור, אתם לא קונים רק מחיר, אלא גם מקצועיות, שירות, מצוינות ומומחיות ומדובר בבריאות חלל הפה והפנים שלכם. טיפול מיטבי ישרת אתכם ברמת התפקודית והאסתטית וישרוד לאורך זמן רב יותר עם כמה שפחות נזק לעצם ולרקמות התומכות.
לא. התקנת השתל הדנטלי נעשית ברוב המקרים בהרדמה מקומית, לאחר דקירת מחט עדינה, האזור נרדם והמטופלים לא מרגישים כאב. המטופלים יכולים להרגיש מעט לחץ ואת רעד הקידוח שיכול להיות מלווה באי נוחות קלה אך איננו כואב. במקרים של מטופלים עם חרדה דנטלית או מקרים מורכבים מאוד מבחינה בריאותית לדוגמה ריבוי מחלות רקע המשפיעות על הטיפול הדנטלי או שהמקרים מורכבים מבחינה כירורגית, ניתן לבצע את התקנת השתלים תחת הרדמה כללית או סדציה בליווי רופא מרדים כאמור. לאחר חלוף ההרדמה, המטופל עשוי לחוש כאבים ולכן מקבל מרשם לשיכוך כאב ונוטל אותו לפני שההרדמה פגה.
לא. יש פתרונות רבים למתן "שיקום זמני" ואנו נדאג לכך שתהיו כל הזמן עם שיניים במידה ואתה מעוניינים. כשיקום זמני ניתן לבצע תותבת נשלפת חלקית או שלמה. כמו כן, ניתן לבצע גשר זמני על גבי שיניים או על גבי שתלים ישנים. במקרים ספציפיים, כשאין שיניים בחלל הפה או שאין אפשרות להשתמש בשיניים או בשתלים הקיימים בחלל הפה נבצע "העמסה מיידית". הכוונה שמיד לאחר התקנת השתלים הדנטליים נעמיס עליהם מבנים וגשר זמני שישמש כשיקום זמני עד לווידוא התייצבות השתלים ומעבר לגשר קבוע. חשוב לציין שלא בכל המקרים ניתן לבצע "העמסה מיידית", יש צורך בכמות עצם מספקת, בשתל יציב ובכוח הכנסה מסויים, הקרוי "טורק" בשפה המקצועית. כירורג פה ולסת יודע לבחון כל מקרה לגופו ולהמליץ על השיטה המתאימה ביותר.

כמו בכל פעולה כירורגית, הסיכונים הם דימום, זיהום ופגיעה במבנים אנטומיים סמוכים כמו עצבים, כלי דם וחללים כדוג' חלל האף וחלל הסינוס המקסילרי. נפיחות בהחלט צפויה בימים הראשונים לאחר הפעולה אך היא חלק מתהליך הריפוי התקין של הגוף ואין לחשוש מכך. בנוסף, יכול להיות כשלון של השתל, הנחלק לכשלון מוקדם ומאוחר. כשלון מוקדם מתרחש בסמוך להתקנת השתל או בשלב חשיפת השתל, הכוונה חיבורו ל"כיפת ריפוי" הבולטת מעל לחניכיים. כשלון שתל מאוחר לרוב מתייחס לשלב בו לשתל מחובר מבנה ומעליו כתר, כאשר ישנה פונקציה והמטופל כבר משתמש בשיקום כדי ללעוס ולטחון את המזון.

חשוב לציין שעל מנת לצמצם את הסיכויים לפגיעה במבנים אנטומיים סמוכים, אני תמיד מבצעת צילום סיטי דנטלי מקדים למטופלים על מנת לתכנון את מימדי השתל ומיקומו הרצוי. כמו כן, כדי להעריך אם יש צורך בתוספת עצם סביב השתל. בחירה בכירורגית פה ולסת מנוסה מעניקה ביטחון ומקצועיות בטיפול וקבלת תוצאה כירורגית מיטבית תוך מינימום סיבוכים וכישלונות.

לאחר בדיקה במרפאתנו שתתבסס על בדיקה קלינית וצילומים כולל סיטי דנטלי, נבנה תוכנית טיפול מותאמת למטופל/ת, נסביר על האופציות החלופיות ונדון במה כדאי במקרה שלכם, ולאחר מכן תיתנן הצעת מחיר. לאחר הסכמה, נתקדם לטיפול. ביום הטיפול, לאחר הרדמה מקומית, תבוצע הרמת "מתלה" חניכיים או שלא יורם מתלה והשתלים יוחדרו דרך החניכיים בשיטה שנקראת "FLAPLESS" בהתאם להחלטת הכירורג המטפל. את השתלים הדנטליים אני קודחת ע"י קיט מיוחד או "סט שתלים" של חברת השתלים איתה אני בוחרת לעבוד עד להגעה לקדח הנכון בקוטר ובאורך המתאים לשתל, לאחר מכן השתל מוחדר לתוך עצם הלסת, כל ההליך לא כואב ומרבית המטופלים שלי אומרים שלא מרגישים אותו כלל וכלל.

כן, לאחר שווידאתי שהשתל יציב בתוך עצם הלסת יש שתי אפשרויות, ניתן לחבר לו בורג כיסוי ולתפור מעליו את החניכיים. במקרה הזה, לאחר מס' חודשים, בהם התרחש הליך ה"אוסאואינטגרציה", נבצע "חשיפה" של השתל ונחבר לו "כיפת ריפוי" שתשמש לריפוי החניכיים סביבה. בשלב הבא כיפת הריפוי תוחלף במבנה, ואז ילקחו מידות לקראת הכתר או הגשר הסופי. השיטה המפורטת מעלה נקראית "דו שלבית" או TWO STAGE APPROACH.

ישנה שיטה נוספת, שבה שלב התקנת השתל וה"חשיפה" מתאחדים ולאחר החדרת השתל ללסת, מיד מחוברת אליו כיפת הריפוי והחניכיים נתפרות מסביבה. ההחלטה על השיטה תלויה במס' גורמים כתלות יציבות השתל, השיקום המצוי בפיו של המטופל, האם ישנן שיניים סמוכות, האם בוצעה השתלת עצם וכו'. את כל השיקולים יקח בחשבון הרופא המבצע אך חשוב שתכירו את האפשרויות הקיימות.  לתיאום בדיקה >